Притча за мъдростта на художника

„Притчата за мъдростта на художника“
януари 16th, 2012
Някога отдавна, някъде живял прочут художник. Бил на почит, смятали го за изключително мъдър и проницателен човек, а картините му- изящни и вдъхновяващи. Художникът имал ученик. С години наред ученикът показвал картините си само на майстора. Дошъл денят, в който майсторът казал на ученика си:

– Вече си готов. Народa трябва да види какво умееш и да го оцени. Вземи една от картините си и я окачи на централно място в града, така че да се види от много хора. Сложи до нея един червен молив и бележка на която пише, че ако има нещо, което не им се харесва, да го отбележат върху картината.

Ученикът така и направил. На другия ден, когато отишъл да види какъв е резултата – онемял. Цялата картина била покрита с червени кръстчета и кръгчета. Разбира се много се натъжил. Бил рисувал от сърце с толкова любов… толкова труд… Взел картината и отишъл при майстора.

Майсторът го утешил:
– Нарисувай я пак. Не унивай! Окaчи я отново на същото място, но този път остави различни цветове бои и четки за рисуване. На белeжката, която ще оставиш, напиши – ако не им се харесва нещо в картината, да го поправят.

Речено – сторено. На следващия ден ученикът, се изумил от гледката. Картината си останала непокътната, както и боите и четките, недокоснати. Много се зарадвал и се затичал да съобщи новината на майстора си.

Майстора го поздравил и рекъл:
– Виж сега младеж. Исках да ти покажа нещо. Първия път, ти им даде възможност да те критикуват. Направиха го безпощадно. Сигурен съм, че дори хора, които си нямат понятие от рисуване, побързаха да надраскат картината. А вторият път, им каза да те поправят, тоест да изградят нещо.

За да бъдеш градивен, са нужни знания и опит. Именно затова, никoй не посмя да докосне картината, защото никoй от тях не го умее. За да бъдеш уважаван, не е достатъчно да си майстор в нещо, необходимо е да си и далновиден.

Не можеш да получиш правилна оценка за своите творби, от хора които си нямат понятие за това, което правиш. За тях твоята работа не струва пукната пара. Забрави за това да искаш оценка за своя труд от такива хора и никога недей да спориш с хора, които нищо не знаят за твоя труд.

Автор: Неизвестен

How to Effectively Deal with Your Photography Critics

How To Get Over Your Fears And Raise Your Prices as a Photographer

Художник – това е човек, който рисува това което продава. Добрият художник – това е човек, който продава това което рисува. с Пикасо

English translation – soon to come…

2 thoughts on “Притча за мъдростта на художника

  1. Хареса ми! И ми напомня на думите на дядо ми, когато му казах, че искам да стана художник, тогава каза “Бояджийка? Не!”. Много се натъжих.

    1. 😀 Хубава притча, да. Затова и си я запазих…
      На немки език думата за художник и бояджия е една и съща – Maler. Чудна работа…
      Как попадна на блога ми?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.